Vídeň: EU by měla zastavit vstupní jednání s Tureckem

18.04.2017
Euroskop, čtk

Rakouský ministr zahraničí Sebastian Kurz v pondělí v reakci na výsledky tureckého nedělního referenda zopakoval, že Evropská unie by měla zastavit vstupní jednání s Tureckem. Šéf španělské diplomacie Alfonso Dastis apeloval na Ankaru, aby nezapomněla na své závazky vůči Radě Evropy i na to, k čemu se zavázala při vstupních rozhovorech s EU.

„Po tureckém referendu se prostě nemůžeme jen tak vrátit k jednání. Měli bychom být upřímní. Měli bychom zastavit jednání o vstupu Turecka do EU a místo toho pracovat na dohodě o sousedství s Tureckem,“ uvedl Kurz na twitteru.

Na výsledky tureckého referenda o změnách ústavy, v němž těsně vyhráli zastánci posílení pravomocí prezidenta, reagoval v pondělí i španělský ministr zahraničí Dastis. Mimo jiné vyzval tureckou vládu, aby prováděla reformy v „co největším možném konsensu“ všech politických stran. Apeloval také na Turecko, aby přitom nezapomínalo na závazky, které má v Radě Evropy a které vyplývají z jednání o vstupu do EU.

„Je zvláštní vidět, jak demokracie zmenšuje demokracii,“ komentoval na twitteru turecké referendum dánský premiér Lars Lokke Rasmussen. „Většina má právo rozhodnout, ale byl bych opatrný, pokud jde o novou tureckou ústavu,“ dodal Rasmussen.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek