Podle českých politiků řeklo Turecko „ne“ demokracii a EU

18.04.2017
Euroskop, čtk

Čeští politici míní, že se Turecko pod prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem odklání od sekulárního státu a od demokracie. Reagovali tak na nedělní referendum o posílení pravomocí hlavy tureckého státu, ve kterém s ústavními změnami souhlasilo 51,3 procenta hlasujících. Někteří politici soudí, že Evropská unie by měla ukončit přístupové rozhovory s Tureckem.

Předseda opoziční ODS Petr Fiala poukázal, vzhledem k těsnému výsledku hlasování, na rozdělení země v otázce posílení prezidentských pravomocí. „Pokud by se výsledek potvrdil, je třeba to vzít na vědomí a hledat nový model vztahu s Tureckem. Jeho cesta směrem k EU je tím prakticky vyloučena,“ řekl ČTK Fiala.

Podle europoslance vládního hnutí ANO Pavla Teličky je podstatné už to, že se takové všelidové hlasování vůbec konalo. „Jeho vypsání a nyní i výsledek odklání Turecko od demokracie a užší vazby na Evropskou unii. A to i přesto, že se Erdogan nyní asi částečně umírní,“ uvedl Telička.

Výsledek referenda podle místopředsedy opoziční TOP 09 Marka Ženíška znamená ‚ne‘ Evropě a liberální demokracii. „Turecko se tak stane autokracií i de iure, de facto již autokracií bylo. EU by měla ukončit přístupové rozhovory s Tureckem,“ napsal ČTK Ženíšek. Prezident Erdogan se podle něho bude chovat jako každý jiný diktátor. „Bude dělat to, co je pro něj výhodné, a EU k němu musí takto přistupovat,“ dodal.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek