EU vyzvala Turecko, aby vyšetřilo nesrovnalosti při referendu

18.04.2017
Euroskop, čtk

Evropská unie vyzvala turecké úřady, aby transparentně vyšetřily údajné nesrovnalosti při nedělním referendu, na které upozornili mezinárodní pozorovatelé. Novinářům to dnes řekl mluvčí Evropské komise Margaritis Schinas. Úřady v zemi, kterou rozdělil těsný výsledek hlasování o významných ústavních změnách, by podle komise měly své další kroky zvažovat velmi pečlivě a hledat co nejširší národní shodu.

Průběh referenda, v němž podle výsledků zvítězili s 51,4 procenta zastánci změny parlamentního systému na systém prezidentský, kritizovali pozorovatelé Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). Za protiprávní označili například náhlé rozhodnutí volební komise započítat také neorazítkované hlasy či podmínky kampaně před samotným hlasováním.

EU žádá turecké úřady o obezřetný další postup také s ohledem na těsný výsledek referenda a dalekosáhlé důsledky ústavních změn, které výrazně rozšiřují pravomoci stávajícího prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

Zavedení trestu smrti by ukončilo jednání o členství v EU

Schinas dnes připomněl nedávná slova šéfa Evropské komise Jeana-Claudea Junckera, podle kterých by se mělo Turecko opět snažit o přiblížení k Evropě a ne o ještě rychlejší a hlubší vzdalování.

Koncem vlekoucích se vyjednávání o přístupu Turecka k EU by však podle Schinase byl přechod „od slov k činům“ v otázce znovuzavedení trestu smrti v zemi. Byl by to podle něj jasný signál, že Turecko nechce být členem evropské rodiny. „To je ta nejčervenější z červených čar,“ prohlásil mluvčí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek