Mogheriniová: Nová Hedvábná stezka se musí otevřít i Evropě

20.04.2017
Euroskop, čtk

Projekty podél novodobé Hedvábné stezky musejí být otevřené Evropanům. Na návštěvě čínské metropole Pekingu to dnes prohlásila šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová. V polovině května Čína plánuje uspořádat první summit věnovaný tomuto ambicióznímu plánu, který má spojit Asii s Evropou a Afrikou.

Čínský prezident Si Ťin-pching je velkým propagátorem vytvoření nové Hedvábné stezky, jejímž cílem je posílit obchodní vztahy Číny s Evropou a jejíž součástí je budování silnic, železnic, přístavů a další infrastruktury. Investice se mají vyšplhat ke 100 miliardám dolarů (2,5 bilionu Kč).

„Pro nás je pochopitelně zásadní, aby příležitosti, které projekt nabízí, byly otevřeny všem, včetně Evropanů,“ uvedla Mogheriniová během své přednášky na univerzitě v Pekingu. „Vím, že někteří lidé ve světě mají strach ze sebevědomější Číny. Já ty obavy nesdílím,“ citují Mogheriniovou zahraniční tiskové agentury.

Vztahy EU s Čínou kalí potírání disentu či levná čínská ocel

Čína zdůrazňuje nutnost posílení spolupráce s Evropskou unií, která by měla být odpovědí na protekcionistickou politiku amerického prezidenta Donalda Trumpa. Vztahy mezi Čínou a Evropou ale poškozuje potírání politického disentu ze strany čínské vlády, nový čínský zákon omezující činnost zahraničních nevládních organizací v zemi, rozpínavost Číny v Jihočínském moři či vývoz levné čínské oceli, uvedla agentura AP.

Mogheriniová také vyjádřila obavy z rostoucího napětí kolem jaderného zbrojního programu Severní Koreje. Uvedla přitom, že Čína a Evropa nesou společně odpovědnost, aby zabránily stupňování vojenského napětí na Korejském poloostrově a přiměly KLDR řídit se mezinárodními závazky a znovu se začlenit do mezinárodního společenství.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek