EU a Rusko chtějí lepší vztahy, sankce kvůli Krymu ale potrvají

24.04.2017
Euroskop, čtk

Evropská unie a Rusko stojí o lepší vzájemné vztahy, ale tento zájem hatí přetrvávající reálné problémy. Po dnešním jednání v Moskvě to podle médií konstatovali ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov a šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová, podle níž sankce uvalené na Rusko budou pokračovat, protože EU se nemůže tvářit, jako by nedošlo k anexi Krymu.

Unie je připravena vrátit se ke strategickému partnerství s Ruskem a zvážit všechny aspekty možné spolupráce, uvedla podle agentury TASS Mogheriniová. „EU ale rozhodně má s Ruskem některé rozdílné globální pohledy, především pokud jde o Ukrajinu,“ řekla rovněž a dodala, že sankce přijaté vůči Rusku rozhodně nejsou samoúčelné.

Podle Lavrova má Moskva zájem na udržování pravidelného politického dialogu s Bruselem. „Vztahy jsou ve složitém období, ale během těchto rozhovorů nikdo nikomu nedával žádné lekce, snažili jsme se jeden druhému naslouchat. Myslím, že to je jediný správný přístup,“ řekl ministr.

Pokud jde o problém ukrajinské krize, Lavrov vyzval unii, aby přiměla ukrajinskou vládu respektovat minské dohody, jejichž realizace má zastavit boje a přispět k politickému urovnání krize. Šéf ruské diplomacie v této souvislosti obvinil Kyjev, že se snaží minské dohody „zásadním způsobem přepsat“.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek