EP: Zavedením ústavních změn si Turecko zavře cestu do EU

26.04.2017
Euroskop, čtk

Turecko si zavře dveře pro vstup do Evropské unie, pokud zavede ústavní změny, podpořené nedávným referendem. Řekla to nizozemská europoslankyně Kati Piriová, která působí v EP jako zpravodajka pro Turecko. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v úterním rozhovoru s agenturou Reuters uvedl, že Turecko nehodlá čekat u dveří Evropské unie věčně a že v některých unijních státech se rozvíjí nepřátelství vůči Turecku a strach z islámu.

Piriová prohlásila, že zavede-li Erdogan všechny navrhované ústavní změny, jež rozšiřují jeho pravomoci, měla by EU formálně pozastavit přístupové rozhovory s Tureckem. „Turecko se s takovou ústavou nemůže stát členem EU a nemá smysl pokračovat v diskusi o přistoupení,“ řekla Piriová před zahájením parlamentní debaty o Turecku.

EP už loni přijal nezávazné usnesení, které doporučuje zmrazit přístupová jednání kvůli postupu Ankary proti údajným účastníkům nezdařeného puče. Usnesení ale také počítá s možností rozhovory EU s Tureckem obnovit. Turecko zahájilo po pokusu o puč rozsáhlé čistky, v nichž stále pokračuje. Nově bylo v noci na dnešek zadrženo přes 800 lidí, celkem je ve věznicích od loňska kolem 40.000 osob.

K debatě o možném pozastavení přístupových rozhovorů s Tureckem vyzval v pondělí eurokomisař pro rozšíření Johannes Hahn. Mělo by se o tom podle něj jednat na páteční schůzce ministrů zahraničí zemí EU na Maltě.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek