Unijní diplomaté schválili bezvízový styk s Ukrajinou

27.04.2017
Euroskop, čtk

Velvyslanci členských zemí při Evropské unii včera potvrdili bezvízový styk pro Ukrajinu. Její občané tak budou moci bez víz cestovat mimo jiné do schengenského prostoru volného pohybu bez hraničních kontrol, tedy i do České republiky. Uvolnění cestovního režimu bude platit podle všeho od poloviny června.

Ukrajinci budou ke vstupu do schengenského prostoru potřebovat biometrický pas a jejich pobyt v průběhu 180 dní nesmí přesáhnout 90 dní. Nebudou potřebovat víza, pokud přijedou z podnikatelských, turistických či rodinných důvodů. Bezvízový styk, který se s výjimkou Británie a Irska vztahuje na celou EU, ale nebude pro občany Ukrajiny znamenat právo v unii pracovat.

Bezvízový styk s Ukrajinou schválil už v dubnu Evropský parlament, a to výraznou většinou, když pro zrušení víz zvedlo ruku 521 poslanců a proti bylo 75. Včerejší potvrzení tohoto kroku Výborem stálých zástupců při Evropské unii (COREPER) tak už bylo v zásadě jen očekávanou formalitou, stejně jako jí bude definitivní stvrzení ministry zemí EU na jejich schůzce 11. května v Bruselu.

Loni v prosinci Evropský parlament schválil také mechanismus pro rychlejší a jednodušší znovuzavedení vízové povinnosti. Tento takzvaný suspenzivní mechanismus je označován za záchrannou brzdu pro případ výrazného nárůstu azylových žádostí z daných zemí či jiného problémového vývoje. O spuštění mechanismu mohou požádat unijní země, případně Evropská komise.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek