EU zpřístupní svůj trh výrobkům z chudších zemí

24.06.2005
Nové opatření, které mění systém slev obchodním partnerům, by mělo pomoci zejména zemím, jež by postiženy tsunami.

Vlády členských zemí Evropské unie se ve čtvrtek dohodly na podmínkách, které umožní změnit systém slev poskytovaných obchodním partnerům. Jednodušší by měl být hlavně přístup pro firmy z chudých zemí a z těch oblastí, které byly loni postiženy vlnou tsunami.
Rozvojové země získají díky dohodě pro své zboží prioritní přístup na evropský trh. Opatření se vztahuje prakticky na veškeré zboží, počínaje thajskými garnáty a konče textilem ze Srí Lanky. Dohoda ale přišla až po šesti měsících, kdy tsunami asijské země zasáhla.

„Ze všech nástrojů na podporu obchodu je tento nejdůležitější pro další rozvoj. Nasměruje obchodní preference EU na země, které to nejvíce potřebují,“ oznámil komisař EU pro obchod Peter Mandelson. Nový systém začne platit v letech 2006 až 2008.
Evropská unie v lednu rozhodla, že zavádění nového systému preferencí urychlí, aby ho mohly co nejdříve začít využívat země jako Indonésie, Thajsko a Srí Lanka. Změna preferenčního systému EU má ale za cíl hlavně uvést tyto postupy do souladu s pravidly Světové obchodní organizace.

Nový plán nahrazuje pět samostatných systémů obchodních cel třemi, včetně jednoho, který nabídne větší přístup na trh. Pokud země, které budou chtít preferenčních cel využít, budou dodržovat lidská práva a pracovní standardy, otevře se trh EU až pro 72.000 produktů z těchto zemí.
Nový systém ale při dovozu do unie omezuje jednotlivé položky v kategorii zemědělského zboží. Rozvojové země, které budou chtít výhod využívat, budou muset kromě dalších podmínek zpřísnit boj proti pašování drog.
Přísněji bude unie posuzovat země, které při dovozu konkrétního zboží ovládnout více než 15 procent trhu Evropské unie. V tom případě jim unie preferenční přístup přestane udílet. Ještě přísnější postup unie zvolila u textilu, kde bude limitní podíl na trhu stanoven na 12,5 procenta. Při jeho překročení unie rovněž přestane preferenční přístup poskytovat.

Sdílet tento příspěvek