Obraz USA v Evropské unii je stále negativní

24.06.2005
Evropané nemají problém s prostými Američany, ale se zahraniční politikou USA a prezidentem Bushem.

Antiamerikanismus v zemích Evropské unie, vyvolaný nesouhlasem s válkou v Iráku, zůstává podle aktuálního průzkumu Pew Global Attitudes stále vysoký. Jedinou výjimkou jsou tradiční spojenci USA – Polsko a Velká Británie. Z výzkumu vyplývá, že by Evropané chtěli více autonomie a nezávislosti na zámořské velmoci. Většina Francouzů, Němců i Španělů si myslí, že Američané stále neberou v úvahu názory a zájmy jiných států.

Americká popularita v EU zůstává stále nízká, ačkoliv irácké volby měly podporu v téměř celé Evropě. Například ve Francii 85 procent obyvatel věří, že by bylo dobré kdyby EU nebo jiná země mohla konkurovat USA ve vyzbrojení. V otázce uzavírání dohod si USA, si 66 procent dotázaných myslí, že je Evropa Američany tlačena do kouta a je zavřena v určité pasti.

Pro Evropany nepředstavují problém prostí Američané, ale především prezident Bush. Většina Francouzů například vidí Američany jako tvrdě pracující (89 procent dotázaných), vynalézavé (76 %) a milé (56 procent). Také Holanďané si myslí, že americký lid tvrdě pracuje (84 % dotázaných), ovšem zároveň dodávají, že jsou Američané chamtiví (67 %).

Názor na prezidenta Bushe je v Evropě jednoznačný. Šedesát procent dotázaných Španělů si například myslí, že znovuzvolení prezidenta Bushe USA velmi uškodila. Stejný názor zastává i 77 % Němců, 74 % Francouzů a 62 % dotázaných Britů.
Průzkum Pew Global Attitudes proběhl v dubnu a květnu tohoto roku. V patnácti zemích světa odpovídalo více než 17 000 lidí.

Sdílet tento příspěvek