EU schválila 90denní bezvízový styk pro Ukrajinu

11.05.2017
Euroskop, čtk

Země Evropské unie dnes schválily zavedení bezvízového styku pro Ukrajinu. Její občané tak budou moci bez víz cestovat mimo jiné do schengenského prostoru volného pohybu bez hraničních kontrol, tedy i do České republiky. Uvolnění cestovního režimu začne platit pravděpodobně v druhé polovině června.

Maltský ministr vnitra Carmelo Abela, jehož země předsedá EU, označil krok za „důležitý vývoj, který napomůže posílení vazeb mezi občany Ukrajiny a EU“. „Následuje po dokončení potřebných reforem ze strany Ukrajiny v řadě oblastí, včetně migrace, veřejného pořádku a bezpečnosti, vnějších vztahů a základních práv,“ dodal v tiskovém prohlášení.

Ukrajinci budou ke vstupu do schengenského prostoru potřebovat biometrický pas a jejich pobyt v průběhu 180 dní nesmí přesáhnout 90 dní. Nebudou potřebovat víza, pokud přijedou z podnikatelských, turistických či rodinných důvodů. Bezvízový styk, který se s výjimkou Británie a Irska vztahuje na celou EU, ale nebude pro občany Ukrajiny znamenat právo v unii pracovat.

Bezvízový styk s Ukrajinou schválil už v dubnu Evropský parlament, a to výraznou většinou, když pro zrušení víz zvedlo ruku 521 poslanců a proti bylo 75. Dnešní definitivní stvrzení tohoto kroku ministry zemí EU na jejich schůzce v Bruselu už bylo v zásadě jen očekávanou formalitou.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek