Ankara nesouhlasí s dalšími podmínkami členství v EU

27.06.2005

Ankara nesouhlasí s dalšími podmínkami členství v EU

Turecko nebude souhlasit s žádnými novými podmínkami svého členství v Evropské unii. Prohlásil to o víkendu turecký premiér Recep Tayyip Erdogan.
Unie otevře vstupní rozhovory s Tureckem 3. října. V některých členských zemích však sílí nesouhlas s možným vstupem této země. Předseda Evropské komise José Barroso tento týden prohlásil, že by měla být otevřena debata o turecké kandidatuře.
Erdogan řekl v sobotu novinářům, že by nebylo správné ani fér, kdyby se ze dne na den měnily podmínky, obzvlášť v době, kdy se začátek vstupních jednání blíží. Turecko není v takové situaci, aby se o něčem znovu diskutovalo, podotkl.
Perspektiva tureckého členství byla podle odborníků jednou z příčin odmítnutí ústavní smlouvy EU v lidových hlasováních ve Francii a Nizozemsku.
Barroso prohlásil, že vstupní rozhovory začnou podle plánu 3. října, avšak označil je za proces s otevřeným koncem.
Erdogan ve svém vystoupení chválil britského premiéra Tonyho Blaira, jenž tento týden unii nabádal, aby pokračovala v rozšiřování. Zavírání dveří by podle Blaira mohlo vést v Evropě ke vzestupu nacionalismu a nenávisti vůči cizincům.
„V politice mám rád ty, kteří neohýbají páteř, ostatní nikoli,“ řekl Erdogan.
Ankara musí před začátkem vstupních rozhovorů podepsat protokol o rozšíření své celní unie s EU na nové členské státy včetně Kypru a uplatnit reformovaný trestní zákoník.

Sdílet tento příspěvek