Porošenko: Ukrajina se vrací do Evropy

12.05.2017
Euroskop, čtk

Získáním bezvízového styku s Evropskou unií Ukrajina potvrdila prozápadní směřování země. Ve čtvrtek večer to řekl ukrajinský prezident Petro Porošenko v rozhovoru, který poskytl televizní stanici 1+1 poté, co tento krok schválily členské země EU. Opoziční politička Julija Tymošenková ale nadšení prezidenta zcela nesdílí, neboť bezvízový styk podle ní bude s to využít nejvýš 15 procent Ukrajinců.

„Já bych řekl, že dnes (ve čtvrtek) Ukrajina definitivně stvrdila svůj rozvod s ruským impériem a přesně tak filozoficky to musíme brát,“ prohlásil doslova Porošenko. Získáním bezvízového styku s EU podle něj vrací Ukrajinu do Evropy. „Jedná se nejen a ani ne tak o bezvízové přecházení hranic, jedná se o návrat Ukrajiny na historické místo mezi evropskými zeměmi,“ zdůraznil ukrajinský prezident.

Rozhodnutí o bezvízovém styku znamená, že Ukrajinci budou ke vstupu do schengenského prostoru potřebovat biometrický pas a jejich pobyt v průběhu 180 dní nesmí přesáhnout 90 dní. Nebudou potřebovat víza, pokud přijedou z podnikatelských, turistických či rodinných důvodů.

Tymošenková nadšení Porošenka ale brzdí, protože bezvízové cestování podle ní bude moci využít jen deset až 15 procent obyvatel. „Ukrajinský národ byl doveden na takovou hranici, že jsme se dostali do desítky nejchudších zemí světa,“ upozornila šéfka strany Vlast.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek