Sama EU nemůže uzavřít obchodní dohodu se Singapurem

17.05.2017
Euroskop, čtk

Dohoda o volném obchodu mezi Evropskou unií a Singapurem nemůže plně vstoupit v platnost, dokud ji nepodepíšou všechny členské země EU. Nestačí, že ji uzavře sama EU. Vyplývá to z rozhodnutí Soudního dvora EU. Podle serveru BBC by tento verdikt mohl zkomplikovat uzavření dohody o volném obchodu mezi EU a Británií v rámci rozhovorů o odchodu země z unie.

EU a Singapur parafovaly text dohody o volném obchodu v září 2013. Evropská komise, která vede jednání jménem všech 28 členů EU, se obrátila na Soudní dvůr, aby určil, zda má EU výlučnou pravomoc k tomu, aby dohodu podepsala a uzavřela sama nebo k tomu potřebuje souhlas všech členských států. EK tvrdila, že obchod je ve výlučné pravomoci EU, a nehrozí, že dohoda bude zablokována po dobu, než ji podepíšou všechny členské státy, což může trvat roky.

Soud však rozhodl, že ustanovení dohody týkající se jiných než přímých zahraničních investic a ustanovení týkající se řešení sporů mezi investory a státy nespadají do výlučné pravomoci EU. Takže dohoda nemůže být v tomto stavu uzavřena bez účasti členských států.

Rozhodnutí může protáhnout sjednání dohody s Británií

Podle Nicole Karové z právnické firmy Linklaters bude mít úterní verdikt „obrovské důsledky“ pro budoucí obchodní dohodu mezi Británií a EU. Evropská komise považovala dohodu se Singapurem za možný model pro budoucí obchodní rozhovory, který by obcházel národní parlamenty členů EU a snižoval riziko blokování dohod jednotlivými zeměmi, upozorňuje server BBC.

Vyjednávači EU varují, že dosažení obchodní dohody s Británií může zabrat deset či více let, upozorňuje agentura Reuters.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek