Představitelé EU se sejdou s Trumpem i Erdoganem

23.05.2017
Euroskop, čtk

Na okraj bruselského summitu NATO se příští čtvrtek v Bruselu uskuteční řada dalších jednání. Se šéfem summitů Donaldem Tuskem a předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem se na ostře sledované schůzce sejde turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Dopoledne se oba zástupci unijních institucí sejdou s novým americkým prezidentem Donaldem Trumpem, Junckera čeká také setkání s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem.

Vztahy mezi Evropskou unií a Tureckem, oficiálně stále ještě kandidátem na členství, jsou v posledních měsících velmi napjaté. Unii vadí příklon Ankary k autoritářství a Turecko na evropskou kritiku reaguje ostrými slovy. Přesto pro obě strany dál platí dohoda, která od loňského jara zastavila masivní příchod migrantů z Turecka na řecké osrovy.

S Trumpem, kterého do Bruselu pozvali bezprostředně po jeho zvolení, by měli oba zástupci unijních institucí diskutovat o budoucnosti vzájemných vztahů. Trump se po nástupu vůči unii vyjadřoval odtažitě a mnohé evropské politiky svým přístupem znejistěl. Otazníky tak nyní visí i nad dalším jednáním o rozsáhlé vzájemné obchodní a investiční dohodě TTIP.

Schůzka s Macronem bude pro Junckera po obou předchozích setkáních zřejmě uklidňující. Macron francouzské prezidentské volby vyhrál s jasně proevropským programem a jeho snahou je evropský projekt oživit.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek