V Taormině začal summit G7, program je podle Tuska náročný

26.05.2017
Euroskop, čtk

Společným fotografováním v antickém amfiteátru dnes v italské Taormině začal dvoudenní summit sedmi vyspělých světových ekonomik sdružených v neformální skupině G7. Podle předsedy Evropské rady Donalda Tuska bude debata nepochybně nejnáročnější za posledních několik let. Hlavní postavou schůzky je nový americký prezident Donald Trump, který na setkání světových vůdců přijel poprvé. K úvodnímu ceremoniálu se podle italských médií dostavil jako poslední.

Debatu může komplikovat rozmanitost očekávání a představ, s nimiž účastníci jednání spojují. Hostitelská země chce diskutovat zejména o problémech migrace, proto podle médií italská vláda za místo summitu zvolila sicilskou Taorminu, ležící nedaleko hlavní migrační trasy ze severní Afriky do Evropy.

Francouzská a německá delegace očekávají diskusi o transatlantickém obchodu a dopadu klimatických změn. Trump přijel do Itálie jednat hlavně o společném boji s terorismem, což je úkol, který po manchesterském masakru nepochybně podpoří i britská premiérka Theresa Mayová. Japonská delegace chce nastolit problém agresivního chování Severní Koreje.

Rozhovory státníků mají být podle tradice neformální, nesvázané protokolem. Přesto podle agentury Reuters na summit dopadá stín čtvrtečního jednání států NATO, na němž Trump spojencům trpce vyčetl nedostatečné financování společné obrany.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek