G7 se shodla na boji proti extremismu a terorismu

29.05.2017
Euroskop, čtk

Lídři nejvyspělejších zemí světa ze skupiny G7 se v pátek na úvod dvoudenního summitu na Sicílii rychle shodli mimo jiné pod vlivem pondělního masakru v Manchesteru na potřebě intenzivnějšího boje proti terorismu. Naopak kvůli váhání amerického prezidenta Donalda Trumpa nebyli zatím s to najít společnou řeč v otázce ochrany klimatu.

Po prvním dni společných a dvoustranných jednání země G7 (USA, Británie, Francie, Německo, Japonsko, Kanada a Itálie) podepsaly v Taormině prohlášení o terorismu, ve kterém mimo jiné vyzvaly poskytovatele internetových služeb, aby zasahovali proti extremistickému obsahu na svých sítích.

G7 se také zavázala ke „kolektivnímu postupu“ v boji proti nebezpečí, které představují extremisté vracející se z válečných oblastí, zejména pokud jde o sdílení zpravodajských informací.

Státy se neshodly v otázce klimatu, migrace či WTO

Naopak v otázce boje proti klimatickým změnám se G7 ocitla ve slepé uličce, konstatoval zástupce hostitelské země, italský premiér Paolo Gentiloni. „Je tady jedna otevřená otázka, a to americký postoj k pařížské dohodě o ochraně ovzduší z roku 2015. Všichni ostatní potvrdili bezvýhradný souhlas s dohodou,“ řekl s tím, že Trump je tak mezi účastníky summitu G7 jediný, kdo dohodu nepodpořil.

Dalším tématem, kde panují neshody, je mezinárodní obchod a role arbitra ve sporech Světové obchodní organizace (WTO), v němž Spojené státy chtějí přehodnotit svůj postoj. Podle Cohna se dají očekávat tvrdá jednání. Rozhovory se také vedou kolem otázky migrace. USA usilují o zdůraznění práva států kontrolovat hranice a stanovit limity přistěhovalectví, k čemuž mají výhrady některé evropské mocnosti.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek