Státy EU prodloužily sankce vůči syrskému režimu

29.05.2017
Euroskop, čtk

Státy Evropské unie dnes rozhodly o prodloužení sankcí vůči syrskému režimu do 1. června 2018. Na aktualizovaný sankční seznam byli také nově doplněni tři ministři syrské vlády. Podle tiskového prohlášení se tak nyní zmrazení majetku a zákaz vstupu do EU týká 240 lidí a 67 právnických osob kvůli jejich podílu na represích vůči civilistům v Sýrii.

„EU zachová svá restriktivní opatření vůči syrskému režimu a jeho podporovatelům dokud budou pokračovat represe civilistů,“ uvedly členské země unie.

Postihy osob a konkrétních firem nejsou jediným způsobem, jak EU na dění v Sýrii reagovala. Mezi sankcemi vůči syrskému režimu je nyní ropné embargo, omezení určitých investic, zmrazení účtů syrské centrální banky v EU a omezení týkající se exportu vybavení a technologií, které mohou sloužit vnitřní represi. Do země se nesmí vyvážet ani technologie umožňující odposlechy internetové či telefonické komunikace.

Evropská unie trvá na politickém řešení roky se vlekoucí krize a podporuje snahy OSN, která se v Ženevě snaží o dialog mezi stranami syrského konfliktu. Unie je také největším poskytovatelem humanitární pomoci do regionu, od počátku konfliktu EU a její členské země přispěly více než 9,4 miliardami eur (asi 254 miliard Kč).

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek