Ankara nemá dobré vyhlídky

28.06.2005

Evropská unie chce ve středu navrhnout dlouhodobý plán přístupových rozhovorů s Tureckem. Jednání budou složitá.

Evropská unie chce ve středu navrhnout dlouhodobý plán přístupových rozhovorů s Tureckem. Plán vstupu Turecka do unie musí být schválen členskými zeměmi. I přes tuhý odpor některých zemí se předpokládá, že lídři EU budou souhlasit s otevřením rozhovorů do šesti od schválení jejich zahájení.

Zejména francouzští a nizozemští voliči vyjádřením nedůvěry evropské ústavě, dali najevo starým členům EU, že si nepřejí další rozšiřování unie. K zastavení rozšiřování se včera ve svém projevu vyslovil i předseda druhé největší francouzské vládní strany Nicolas Sarkozy.
Podle německé opoziční vůdkyně Angely Merkelové by Turkům mělo být nabídnuto „privilegované partnerství“. Zastává tedy názor přijetí Turecka do EU. Proti zahájení vstupních rozhovorů, které má podle plánu proběhnout 3.října tohoto roku nevidí zásadní překážku.

Největší odpůrce přijetí Turecka je nizozemský evropský komisař Fritz Bölkestein. Ten loni hlasoval proti závěru Evropské komise o tom, že zajištění dodržování lidských práv v Turecku je dostatečné. „Měli bychom zastavit vyjednávání s Tureckem“, sdělil včera belgickému magazínu Humo. Lidé by zastavení vyjednávání viděli jako nepříjemnost, protože se již začalo, ovšem pokračování rozhovorů by bylo políčkem do obličeje francouzským a holandským voličům,“ uvedl dále.

Už dříve evropský komisař pro rozšíření Olli Rehn sdělil, že rozšiřování unie je nasycené a nevidí prostor k rozšíření bloku o další země kromě Bulharska a Rumunska, kteří mají přistoupit v roce 2007 a Tureckem, se kterým budou zahájeny přístupové rozhovory.

Sdílet tento příspěvek