Tusk: EU a Čína prohloubí spolupráci v klimatické oblasti

05.06.2017
Euroskop, čtk

Evropská unie a Čína prohlubují svou spolupráci při ochraně ovzduší. Novinářům to po pátečním summitu EU a Číny řekl šéf Evropské rady Donald Tusk. Představitelé unie se s čínským premiérem Li Kche-čchiangem sice zabývali řadou témat od vzájemného obchodu po Severní Koreu, zcela jí však dominovaly otázky vyplývající ze čtvrtečního rozhodnutí amerického prezidenta Donalda Trumpa odstoupit od pařížské klimatické dohody.

„Čína a Evropa dnes ukázaly solidaritu s budoucími generacemi a odpovědnost za celou planetu. Jsme přesvědčeni, že včerejší (čtvrteční) rozhodnutí USA odstoupit od pařížské dohody je velkou chybou,“ prohlásil Tusk před novináři. Různí představitelé EU se už od čtvrtečního večera vyjadřují podobně, ostatně jako mnozí další politici z celé Evropy.

Podle dobře informovaného diplomata EU ale nakonec nebylo na summitu EU-Čína formálně odsouhlaseno společné prohlášení k ochraně klimatu, ačkoliv s jeho obsahem ani jedna ze stran nemá problém. Důvodem jsou trvající neshody ohledně udělení statusu tržní ekonomiky Číně.

Jednalo se o nadprodukci čínské oceli i lidských právech

Spolupráce EU a Číny v investicích a obchodu je široká a dál se prohlubuje, uvedli zástupci EU. Šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker před novináři uvedl, že s čínskou stranou opět otevřel téma čínské nadprodukce oceli a vstupu země do Světové obchodní organizace (WTO). „Pozice se sblížily, ale hotovo ještě není,“ poznamenal Juncker. „Společně si myslíme, že volný obchod je třeba udržet, přináší světu rozvoj a prosperitu a je základem míru ve světě,“ prohlásil čínský premiér.

S čínskou stranou zástupci EU podle Tuska hovořili také o lidských právech a o tom, jak v této oblasti zlepšit spolupráci. „Vyjádřil jsem naše obavy o svobodu vyjadřování a shromažďování v Číně,“ řekl Tusk s tím, že upozornil na situaci národnostních menšin jako jsou Tibeťané i na zadržování některých obhájců a advokátů, kteří se právy zaobírají.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek