EU dá 50 milionů eur na protiteroristickou jednotku v Africe

06.06.2017
Euroskop, čtk

EU uvolní 50 miliónů eur (přes 1,3 miliardy Kč), které potřebuje pět zemí afrického Sahelu na vytvoření společné protiteroristické jednotky pro boj s džihádisty. V Bamaku to v pondělí podle agentury AFP oznámila šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová, která se v malijské metropoli sešla s ministry zahraničí Mali, Čadu, Nigeru, Mauretánie a Burkiny Faso (G5). Tato skupina zřídí novou sílu zahrnující až 5000 mužů rozdělených do vojenské a policejní složky.

Chystaná jednotka se zaměří hlavně na nebezpečnou oblast na hranicích mezi Mali, Nigerem a Burkinou Faso. Policejní složka dostane za úkol potlačit nelegální obchod s drogami, cennostmi a lidmi, který přispívá k financování teroristických organizací. V Sahelu operuje řada islamistických skupin, z nichž některé jsou napojeny na globální teroristickou síť Al-Káida.

Počátkem února se v Bamaku sešli prezidenti G5, kteří zformulovali první obecný návrh společné protiteroristické síly. Čadský prezident Idriss Déby tehdy řekl, že nasazení nové jednotky může zachránit životy evropských vojáků, kteří nyní operují v oblasti jižní Sahary.

K plnému nasazení bude společná protiteroristická jednotka potřebovat ještě čas na výcvik, s nímž pomohou v Mali působící francouzští vojáci, napsal server rozhlasu RFI.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek