EK schválila rámec vstupních rozhovorů s Tureckem

29.06.2005

Evropská komise dnes schválila rámec, ve kterém se má pohybovat nastávající vyjednávání s Tureckem o vstupu této euroasijské země do Evropské unie.

Evropská komise dnes schválila rámec, ve kterém se má pohybovat nastávající vyjednávání s Tureckem o vstupu této euroasijské země do Evropské unie. Přijetí vyjednávacího mandátu ještě vyžaduje jednomyslný souhlas všech 25 členských zemí.

Přístupová jednání s Ankarou mají začít 3. října. Cílem jednání podle EK zůstává vstup Turecka do EU; ovšem už kvůli unijním financím se tak nemůže stát dříve než v roce 2014. Dokument však současně upozorňuje, že jednání s každou zemí je „proces s otevřeným koncem, jehož výsledek nelze předem zaručit“. Postup vpřed má záviset výlučně na vlastních tureckých zásluhách a unie také bude moci jednání kdykoliv přerušit, dojde-li k „hrubému porušování principů svobody, demokracie, respektování lidských práv a základních svobod a právního státu“.

Návrh EK současně počítá s uplatněním „dlouhých přechodných období, výjimek, zvláštních ustanovení a ochranných doložek“, jak si vymínil již prosincový summit. Návrh komise ještě mohou pozměnit členské státy.

Nastávající britské předsednictví v EU se jeví stoupencem začátku vyjednávání v přislíbeném termínu.
Zbývá však podmínka, aby Turecko uplatnilo reformovaný trestní zákoník a podpisem protokolu o rozšíření celní unie s EU o nové členské země alespoň nepřímo uznalo Kyperskou republiku, tedy jižní, převážně Řeky obývanou část ostrova, která loni vstoupila do EU a kterou Ankara dosud neuznává.

EK současně navrhla posílit dialog mezi občanskou veřejností v EU a v kandidátských zemích. Lepší vzájemné poznání má podle mluvčí EK Pii Ahrenkildeové také rozptýlit obavy z dalšího rozšiřování EU.

Sdílet tento příspěvek