EU poskytne 85 milionů eur na pomoc uprchlíkům v Ugandě

23.06.2017
Euroskop, čtk

Evropská unie poskytne Ugandě 85 milionů eur (2,2 miliardy Kč) na humanitární účely, oznámila ve čtvrtek Evropská komise. Uganda se v současnosti potýká s nejrychleji rostoucí uprchlickou krizí na světě. Tato země s více než 40 miliony obyvatel poskytuje útočiště 1,27 milionu uprchlíků a žadatelů o azyl. Podle odhadů 950.000 z nich uprchlo před násilím v Jižním Súdánu.

„S cílem pomoci Ugandě, která se ocitá v bezprecedentní situaci kvůli nejrychleji rostoucí uprchlické krizi na světě, Evropská komise dnes oznámila, že poskytne zemi 85 milionů eur (…) Mnoho běženců uprchlo před konfliktem v Jižním Súdánu a hledá útočiště před nenávistí, násilím a hladem. Způsob, kterým Uganda těmto zranitelným lidem pomohla se vyrovnat s vysídlením, slouží jako příklad pro region i celý svět,“ uvedl eurokomisař pro humanitární spolupráci Christos Stylianides.

Konflikt v Jižním Súdánu spojený s etnických násilím způsobil jednu z největších uprchlických krizí na světě a vyhnal ze země více než 1,6 milionu obyvatel.

Mezinárodní společenství označilo ugandský přístup k uprchlické krizi za jeden z nejprogresivnějších v Africe. Země například nově příchozím uprchlíkům přidělovala malý kus půdy k obdělávání. V současné chvíli však musel Světový program pro výživu (WFP) kvůli nedostatečným zásobám v důsledku rostoucího počtu uprchlíků snížit jejich příděly jídla.

V pátek se bude v Ugandě konat summit organizovaný OSN a ugandskou vládou. Jeho hlavním tématem má být uprchlická krize. Události se zúčastní generální tajemník OSN António Guterres a Evropskou komisi na něm bude zastupovat eurokomisař Stylianides.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek