Český premiér poprvé od roku 2005 navštíví Japonsko

26.06.2017
Euroskop, čtk

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) odletí dnes večer na návštěvu Japonska, která se koná u příležitosti 60. výročí obnovení vztahů mezi oběma zeměmi. Sobotka se během své cesty, která je plánována do pátku 30. června, setká se svým japonským protějškem Šinzóem Abem a dalšími vysokými japonskými představiteli. Kvůli podpoře ekonomických vztahů Sobotku na cestě doprovodí ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček (ČSSD), ale také ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) a podnikatelská delegace.

Tématy jednání premiéra v Japonsku bude hospodářská a obranná spolupráce ČR a Japonska, vztah EU a Japonska a řada dalších zahraničně-politických otázek. Sobotkova cesta je první návštěvou českého premiéra od roku 2005, kdy Japonsko navštívil jako předseda vlády Jiří Paroubek.

Oficiální program premiéra začne v úterý odpoledne místního času (úterý ráno SELČ) jednáním s předsedou japonské vlády Abem. Ve středu zahájí Sobotka v Tokiu česko-japonské hospodářské fórum. Pro Českou republiku je Japonsko významným ekonomickým partnerem; japonské firmy jsou na žebříčku zahraničních investorů v ČR na druhém místě za Němci.

Nové možnosti spolupráce v oblasti obranných technologií jsou dány změnami japonské pacifistické ústavy, která Japonsku nyní umožňuje nasadit armádu v zahraničí, a to i k obraně spojenců. Japonsko také uvolnilo přísné omezení na obchod s výrobky obranného průmyslu a na společný vývoj vojenských technologií, což nabízí potenciál spolupráce České republiky a Japonska v oblasti obranného průmyslu, uvedla česká vláda.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek