EU se rychle blíží uzavření obchodní dohody s Japonskem

27.06.2017
Euroskop, čtk

Evropská unie se blíží podpisu dohody o volném obchodu s Japonskem. Podle pondělního vyjádření evropské komisařky pro obchod Cecilie Malmströmové jsou rozhovory ve „velmi intenzivní fázi“ a prozatímní dohoda může být podepsána už příští týden. Díky smlouvě by mohla ekonomika EU v dlouhodobém horizontu podle evropských odhadů vzrůst o 0,8 procenta a ta japonská o 0,3 procenta.

Od roku 2013 do roku 2016 se EU soustředila hlavně na vyjednávání Transatlantického obchodního a investičního partnerství (TTIP) se Spojenými státy. Když se jednání po vítězství Donalda Trumpa v prezidentských volbách přerušila, dostaly se do popředí evropského zájmu země jako Japonsko, Mexiko a státy sdružené v jihoamerickém obchodním bloku Mercosur – Argentina, Brazílie, Paraguay a Uruguay, napsala agentura Reuters.

„Za současné mezinárodní situace vyšle ambiciózní dohoda mezi EU a Japonskem silný signál zbytku světa, že se dvě velké světové ekonomiky staví proti protekcionismu, “ řekla Malmströmová.

Japonsko, které je třetí největší světovou ekonomikou, a EU zahájily rozhovory v roce 2013. Dosud se nedařilo dosáhnout průlomu v klíčových oblastech jako je odstranění cel na evropské sýry a vína ze strany Japonska a Evropa se zdráhala více otevřít japonským automobilům a automobilovým součástkám.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek