Nová premiérka Srbska: Vstup do EU je prioritou vlády

29.06.2017
Euroskop, čtk

Nově jmenovaná srbská premiérka Ana Brnabičová ve středu řekla, že prioritou její vlády bude modernizace Srbska a vstup do Evropské unie. Očekává se, že srbský parlament vyjádří důvěru vládě Brnabičové koncem týdne. Když Brnabičová důvěru získá, stane se první ženou v čele srbské vlády. Někteří koaliční partneři prezidenta Aleksandara Vučiče ji však odmítají podpořit kvůli její sexuální orientaci – Brnabičová se otevřeně hlásí k homosexuálům.

„Členství v EU je směr, kterým se budeme nadále ubírat,“ řekla podle agentury Reuters Brnabičová. Kromě toho zákonodárcům řekla, že její vláda bude zastávat vyváženou zahraniční politiku udržováním dobrých vztahů s Ruskem, Čínou a Spojenými státy. Jedním z jejich zástupců se má přitom stát podnikatel s vazbami na Rusko Nenad Popović.

Nová vláda se podle Brnabičové bude snažit zajistit růst ekonomiky o 3,5 procenta ročně, ochranu životního prostředí a více se zaměří na obnovitelné zdroje. Rovněž plánuje rozsáhlou digitalizaci státní správy a reformu školství. „Musíme hledět do budoucnosti,“ řekla.

Jednačtyřicetiletá Brnabičová byla ještě před dubnovým vítězstvím Aleksandara Vučiče v prezidentských volbách ministryní veřejné správy a místní samosprávy. Ačkoliv není členkou konzervativní strany, mnozí věří, že je k Vučičovi velmi loajální. Při sestavování nové vlády ponechala ve funkci mnoho ministrů z předchozího kabinetu, který vedl právě Vučić. Ten funkci premiéra opustil, když získal prezidentské křeslo.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek