Juncker vyslal komisaře uzavřít jednání o dohodě s Japonskem

30.06.2017
Euroskop, čtk

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker vyslal do Tokia komisaře pro zemědělství a obchod, aby tam uzavřel jednání o volném obchodu mezi Evropskou unií a Japonskem. Dohoda by tak mohla být podepsána příští týden na summitu EU a Japonska, řekl Juncker na čtvrtečním setkání evropských členů skupiny G20 v Berlíně.

„Je tam ještě několik problémů. Poslal jsem do Japonska komisaře pro zemědělství a obchod, aby se mohla jednání dovést do konce před summitem mezi Evropskou unií a Japonskem 6. července,“ řekl Juncker na tiskové konferenci s evropskými lídry. Ti se v Berlíně připravovali na summitu G20, který se uskuteční 7. a 8. července v Hamburku.

Díky smlouvě by mohl vzájemný obchod mezi EU a Japonskem vzrůst o třetinu, odhaduje Evropská komise. To by u obou ekonomik dlouhodobě posílilo tempo hospodářského růstu.

Japonsko zahájilo rozhovory s EU v roce 2013. Dosud se nepodařilo dosáhnout průlomu v klíčových oblastech, jako je odstranění japonských cel na evropské sýry a vína, zatímco Evropa se zdráhala více otevřít trh japonským automobilům a komponentům. Nyní by se o vyřešení těchto a dalších zbývajících otázek měli snažit komisaři pro zemědělství Phil Hogan a obchodní komisařka Cecilia Malmströmová.

Rychlé uzavření dohody podpořil tento týden na své návštěvě Japonska český premiér Bohuslav Sobotka.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek