EU a Japonsko podpořily přitvrzení sankcí vůči KLDR

07.07.2017
Euroskop, čtk

Evropská unie a Japonsko jsou připraveny podpořit posílení sankcí vůči KLDR po jejím nedávném raketovém testu. Ve společném prohlášení po čtvrtečním summitu EU-Japonsko vyzvali vrcholní představitelé bloku i Japonska k rychlému přijetí „nové a obsáhlé“ rezoluce OSN vůči Severní Koreji.

„Dohodli jsme se, že vyzveme mezinárodní společenství k posílení opatření, která by měla dál omezit dodávky potřebného vybavení, technologií i financování severokorejského nukleárního a raketového programu,“ řekl novinářům předseda Evropské rady Donald Tusk na společné tiskové konferenci s japonským premiérem Šinzó Abem.

Rada bezpečnosti OSN nebyla ve středu v názoru na další postup vůči KLDR jednotná. Zatímco USA, Británie a Francie vyzvali k dalšímu přitvrzení opatření proti Pchjongjangu, Rusko a Čína, které mají také právo veta, naopak nabádaly k umírněnosti a Spojené státy varovaly před použitím síly.

„Sdílíme názor, že Severní Korea… stále silněji představuje novou úroveň hrozby mezinárodnímu míru a bezpečnosti,“ uvedli Tusk, Abe a předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker ve společném prohlášení po summitu. KLDR se podle nich musí vyvarovat dalších provokací, které by zvýšily regionální i globální napětí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek