Europoslanci chtějí pozastavit přístupová jednání s Tureckem

07.07.2017
Euroskop, čtk

Evropští poslanci ve čtvrtek ve Štrasburku vyzvali Evropskou komisi a členské státy, aby pozastavily přístupová jednání s Tureckem, pokud Ankara začne beze změny uplatňovat ústavní reformy upevňující moc prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Reformy schválili Turci v dubnovém referendu. V právně nezávazné rezoluci poslanci zároveň uvedli, že si přejí, aby EU pokračovala v konstruktivním a otevřeném dialogu s Ankarou.

Volení zástupci vyjádřili znepokojení nad „ústupem od právního státu, dodržování lidských práv, svobody médií a boje proti korupci“ v Turecku. Odsoudili také opakovanou Erdoganovu podporu znovuzavedení trestu smrti.

Turecký ministr pro evropské záležitosti Ömer Çelik poté prohlásil, že Ankara usnesení EP nepřijímá a považuje jej za neplatné politické rozhodnutí. Turecko podle něj odmítá veškeré návrhy na ukončení přístupových rozhovorů s Evropskou unií výměnou za posílenou spolupráci v jiných oblastech. Turecké ministerstvo zahraničí uvedlo, že poslanci rozhodovali na základě klamných informací a obvinění a že rezoluce ohrožuje jejich pověst.

V Ankaře je nyní na návštěvě eurokomisař pro rozšíření Johannes Hahn, jenž podle agentury Reuters volil smířlivější tón. Uvedl, že doufá ve spolupráci mezi oběma stranami, která povede k většímu politickému dialogu. „Evropský parlament je jedna z institucí volená evropskými občany. Členové Evropského parlamentu zastupují voliče a jejich názory,“ uvedl Hahn ohledně rezoluce.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek