EK schválila další pomoc pro chudé země

07.07.2005
Evropská unie poskytne dalších extra 300 milionů eur na pomoc nejchudším zemím světa. Celkově tak unie zemím světa poskytne přes miliardu eur.

Evropská unie poskytne dalších extra 300 milionů eur na pomoc nejchudším zemím světa. Celkově tak unie zemím světa poskytne přes miliardu eur. Příspěvek navíc by měl chudým zemím pomoci vybudovat kapacity k exportu prostřednictvím vybudování nové infrastruktury, tedy nových silnic, železnic, říční cesty nebo dalších modernizačních služeb.

„Evropská unie se stala největším přispěvatelem pomoci na světě, nyní přispívá 55 procenty celkové pomoci.“, sdělil předseda Evropské komise Barroso novinářům během Summitu G8 ve Skotsku. I tak chce EU podle Barrosa chudým zemím dále pokračovat. Šéf EK dále upozornil, že otevírání světového trhu rozvojovým zemím neznamená poskytování vývozních výhod.

Podíl Afriky na světovém obchodu v posledních 25 letech výrazně klesl až na 2 procenta v roce 2002, když ještě v roce 1980 činil 6 procent. To by se mělo podle Barrosa změnit. Klimatické změny a světový obchod jsou nejzásadnějšími tématy dnešního Summitu G8.

Sdílet tento příspěvek