Státy EU dokončily ratifikaci asociační dohody s Ukrajinou

11.07.2017
Euroskop, čtk

Členské země EU dnes potvrdily uzavření rozsáhlé asociační dohody s Ukrajinou. Rada EU to oznámila v tiskové zprávě. Poslední krok v ratifikačním procesu, který přišel den před summitem EU-Ukrajina v Kyjevě, umožní plnou realizaci dohody od počátku září.

Většina jejích ustanovení už platí v dočasném režimu, některé od září 2014 a podmínky smlouvy o volném obchodu od počátku letošního roku. Dnešní dokončení ratifikačního procesu, který zdrželo referendum v Nizozemsku, by mělo dál posunout spolupráci v řadě dalších oblastí, od bezpečnosti a zahraniční politiky přes finance a daně až po vědu, výzkum a vzdělávání.

Asociační dohoda s EU stála u zrodu nynější vleklé ukrajinské krize. Občanské protesty na Ukrajině proti tehdejšímu proruskému prezidentovi Viktoru Janukovyčovi, jenž sbližování s EU odmítal, nakonec vedly v únoru 2014 k pádu režimu v Kyjevě. Rusko na vývoj reagovalo anexí poloostrova Krym a podporou protikyjevských povstalců na východě Ukrajiny. Asociační dohoda s unií byla nakonec v roce 2014 podepsána.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek