V Kyjevě začíná dvoudenní summit EU a Ukrajiny

12.07.2017
Euroskop, čtk

V Kyjevě dnes začíná dvoudenní summit Ukrajiny a Evropské unie, první od doby, kdy mezi Ukrajinou a zeměmi schengenského prostoru začal platit bezvízový styk. Hlavními tématy vrcholné schůzky budou vedle asociační dohody i možnosti urovnání konfliktu na východoukrajinském Donbasu nebo pokrok Ukrajiny v zavádění reforem. Unii na jednání zastoupí předseda Evropské rady Donald Tusk a předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker, Kyjev pak prezident Petro Porošenko.

Asociační dohoda, kterou Kyjev s Unií podepsal v roce 2014, začne plně platit od září, většina jejich ustanovení je už teď uplatňována v dočasném režimu. Od ratifikace si pak obě strany slibují hlubší rozvoj spolupráce, a to od oblasti bezpečnosti a zahraniční politiky přes finance a daně až po vědu, výzkum a vzdělávání.

Unie na summitu podle prohlášení Evropské rady chce opětovně zdůraznit svou podporu nezávislosti, suverenity a územní celistvosti Ukrajiny, která se potýká s proruským povstáním na východě země a s ruskou anexí ukrajinského autonomního poloostrova Krym. Účastníci jednání proto chtějí opět připomenout, že Moskva nese v prosazování mírového procesu zvláštní odpovědnost.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek