Ukrajina může dostat od EU dalších 600 milionů eur

13.07.2017
Euroskop, čtk

Ukrajina by mohla v prosinci získat třetí část finanční pomoci Evropské unie ve výši 600 milionů eur (asi 15,7 miliardy Kč), pokud do poloviny listopadu splní příslušné podmínky. Uvedl to dnes místopředseda Evropské komise a komisař pro euro a sociální dialog Valdis Dombrovskis.

„Času není až tak mnoho. Je důležité vše dokončit do poloviny listopadu, kvůli interním procedurám v EU, abychom v prosinci vyplatili další část,“ řekl Dombrovskis ukrajinskému premiérovi Volodymyru Hrojsmanovi podle listu Ukrajinska pravda.

Podmínky, které si klade EU, se podle komisaře týkají hlavně boje s korupcí, programu energetických úspor, řešení problémů uprchlíků před konfliktem na východě země a konkrétních ekonomických otázek.

EK rozhodla o vyplacení druhé části makrofinanční pomoci Ukrajině ve výši 600 milionů eur v polovině března. Program, který skončí počátkem ledna příštího roku, má zemi ulehčit v její hospodářské situaci a podpořit reformy. Celková finanční pomoc Ukrajině tak od roku 2014 dosáhla 2,81 miliardy eur (asi 73 miliard Kč).

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek