Juncker vyzval v Kyjevě Ukrajinu k boji proti korupci

14.07.2017
Euroskop, čtk

K většímu úsilí v boji proti korupci vyzval ve čtvrtek v Kyjevě předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. Hostitel summitu Ukrajina-EU, prezident Petro Porošenko se po nedávné ratifikaci asociační dohody a zrušení unijních víz pro Ukrajince domáhal „cestovní mapy“, tedy podrobného plánu další integrace Ukrajiny do Evropské unie, ačkoliv podle tisku nesouhlas některých členských zemí s ambicemi Ukrajiny zabránil v dosažení společného prohlášení na závěr summitu.

„Znepokojuje nás boj proti korupci. Vím, že prezident a parlament udělali hodně, ale nestačí to,“ prohlásil Juncker „Jestli se nevypořádáte s korupcí na všech úrovních, investoři na Ukrajinu nedorazí,“ varoval. EU se podle listu Ukrajinska pravda domáhala od Kyjeva vytvoření speciálního protikorupčního soudu, nyní Juncker dal najevo, že by stačil soudní dvůr v rámci stávajícího systému.

„Už dnes je důležité začít pracovat na cestovní mapě, abychom dosáhli našich snů. Vždyť před deseti lety asociační dohodu a bezvízové cestování mnozí považovali za sny. Ještě před rokem mnoho politiků nevěřilo, že zrušení víz je reálné,“ prohlásil na stejné tiskové konferenci Porošenko. Dodal, že se svými protějšky jednal o možnostech dlouhodobé podpory Ukrajiny ve stylu novodobého Marshallova plánu, jaký prý navrhuje Evropská lidová strana.

Porošenko, Juncker i předseda Evropské rady Donald Tusk se podle serveru Ukrajinska pravda vyhnuli odpovědi na dotaz, zda bylo ze summitu přijato závěrečné prohlášení, jak se jindy děje. Přijetí prohlášení údajně ztroskotalo, protože Nizozemsko s podporou některých dalších států si přálo „ukrajinské sny“ o evropské integraci omezit.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek