Země EU potvrdily koncept mise na podporu bezpečnosti v Iráku

17.07.2017
Euroskop, čtk

Členské země EU dnes potvrdily koncept civilní mise, která má v Iráku pomáhat úřadům s bezpečnostní strategií země, uvedla v tiskové zprávě Rada EU. S misí, o jejíž vyslání požádala vláda v Bagdádu, souhlasili před měsícem ministři zahraničí osmadvacítky.

Experti Evropské unie by měli v Iráku radit a podporovat práci místních úřadů v oblastech jako je bezpečnost, prevence konfliktů v rámci právního státu. Přijetí dnešního konceptu je první krok k zahájení mise, kterou lze nyní začít prakticky připravovat.

Součástí irácké bezpečnostní strategie je také identifikace hrozeb pro národní bezpečnost, jako je terorismus, korupce, politická nestabilita a sektářská polarizace.

EU předpokládá, že její mise se uskuteční ve spolupráci s mezinárodními partnery Unie, včetně OSN. Evropská civilní mise by měla v zemi, která se potýká s teroristickou organizací Islámský stát (IS), doplnit práci Severoatlantické aliance. Ta už přímo v Iráku, ale také v jiných zemích v oblasti, cvičí irácké vojáky a důstojníky.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek