EP vyzval ke zpřísnění sankcí proti Bělorusku

08.07.2005
Evropský parlament vyzval Evropskou unii ke zvážení prodloužení sankcí proti Bělorusku, které byly na bývalou sovětskou republiku uvaleny minulý rok.

Evropský parlament vyzval Evropskou unii ke zvážení prodloužení sankcí proti Bělorusku, které byly na bývalou sovětskou republiku uvaleny minulý rok. EP upozornil na soustavné porušování novinářské svobody v zemi a požaduje po EU „tvrdou akci“ a možné vytvoření seznamu běloruských činitelů, kterým nebudou uděleny víza potřebná k cestám do evropských zemí. EP zároveň vyzval Evropskou unii, aby vytvořila podpůrný program pro žurnalisty, která by měla zahrnovat pomoc, vzdělávací nebo tréninkové programy.

Běloruský ministr zahraničí odvinění odmítá s tím, že administrativa prezidenta Lukašenka naopak zvýšila stabilitu v zemi a soustředila se na boj proti terorismu.

Sankce proti Bělorusku Evropská unie uvalila minulý rok poté, co Lukašenkova administrativa zinscenovala prezidentské volby. V rámci sankcí by například zvýšen počet běloruských představitelů, kteří jsou nepřijatelní pro cesty do evropského teritoria. Lukašenkova policie byla vyřazena evropské organizace sdružující policejní sbory z celé Evropy.

Sdílet tento příspěvek