Nové protiruské sankce USA by mohly ohrozit energetiku EU

24.07.2017
Euroskop, čtk

Evropská komise (EK) s určitým znepokojením sleduje přípravu nových protiruských sankcí ve Spojených státech, které mohou mít dopady na evropský energetický sektor. Novinářům to dnes řekl mluvčí komise Margaritis Schinas. Unijní exekutiva podle něj hodlá k vyřešení věci využít všechny dostupné diplomatické cesty.

Server Politico dnes napsal, že podle interních poznámek, připravených pro členy Evropské komise, by v USA nyní projednávaná nová podoba sankcí mohla mít negativní dopady na evropské energetické společnosti. „Vývoj sledujeme s určitým znepokojením především s ohledem na energetickou nezávislost EU a naše zájmy v oblasti energetické bezpečnosti,“ uvedl Schinas.

Návrh nových sankcí, na němž se v sobotu dohodli zástupci republikánů i demokratů cílí na ruskou energetiku, finanční oblast, železniční i námořní dopravu a těžební sektor. Schvalování by mohlo být dokončeno ještě tento měsíc.

Návrh dává americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi možnost uvalit sankce na libovolnou společnost, včetně těch evropských, které se podílejí na budování či provozu plynovodů a ropovodů v Rusku nebo těch, které směřují z Ruska do dalších zemí. Sankce by tak podle serveru Politico mohly kromě jiného zasáhnout i zamýšlený plynovod Nord Stream 2, který je sám o sobě v unii velmi kontroverzní.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek