EU a Turecko se sejdou k dalšímu kolu přístupových jednání

25.07.2017
Euroskop, čtk

Za napjatých vzájemných vztahů se dnes v Bruselu sejdou vysocí představitelé Evropské unie s tureckými ministry k dalšímu kolu politického dialogu. Turecko je oficiálně stále kandidátem členství v EU, vzájemné vztahy ale výrazně ochladly po loňském pokusu o vojenský puč v zemi a po tvrdé reakci režimu prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana a následných změnách, ke kterým jeho vláda přistoupila.

EU budou reprezentovat šéfka diplomacie EU Federica Mogheriniová a eurokomisař pro sousedskou politiku a rozšíření Johannes Hahn. Za tureckou stranu by se měli zúčastnit ministr zahraničí Mevlüt Çavusoglu a ministr pro EU Ömer Çelik.

Podle Hahna je důležité udržet otevřené komunikační kanály s významnou sousední zemí. Dnešek ale bude podle jeho slov i příležitostí, jak může EU upozornit Ankaru na své obavy, které z dlouhodobého vývoje v Turecku má.

Evropská unie s Tureckem loni na jaře uzavřela dohodu, která významným způsobem omezila migrační tlak na unii. Součástí dohody bylo obnovení přístupových jednání, vývoj však zastavil pokus o vojenský puč a následné události. Nyní například europarlament vyzval k úplnému ukončení rozhovorů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek