EU poskytne 46 milionů eur na ochranu hranic Libye

28.07.2017
Euroskop, čtk

Evropská unie poskytne Libyi podporu za 46 milionů eur (asi 1,2 miliardy Kč) na posílení schopností země chránit si hranice. Oznámila to dnes Evropská komise s tím, že program bude spoluorganizován Itálií, která se také bude podílet na dodatečném financování.

Libye je nyní hlavním místem, odkud se přes Středozemní moře především do Itálie vydávají migranti. Unie se snaží příjezdy omezit také podporou libyjské pobřežní a pohraniční stráže, spolupráce je však komplikovaná nejistou politickou situací v zemi.

Program, placený z unijního svěřeneckého fondu pro Afriku, má zajistit zlepšení operačních kapacit libyjské pobřežní stráže, tedy vybavení od člunů po telekomunikační prostředky. Umožnit má také vybavení operačních prostor na pobřeží, které by měly usnadnit komunikaci s dalšími rodícími se libyjskými službami.

Na jižní hranici Libye, kudy se především afričtí ekonomičtí migranti do země dostávají, bude v rámci programu financován pilotní projekt využívající sledovací prostředky tak, aby bylo možné zjišťovat dění v oblasti.

Od ledna letošního roku bylo na libyjské potřeby z příslušné části unijního svěřeneckého fondu prioritně vynaloženo už 136 milionů eur (asi 3,5 miliardy Kč).

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek