EU je připravena hájit své ekonomické zájmy vůči USA

03.08.2017
Euroskop, čtk

Evropská unie zatím nebude reagovat na nové americké sankce proti Rusku, vyhrazuje si však možnost odpovědět Spojeným státům stejnou mincí, pokud tyto sankce poškodí ekonomické zájmy unie. Dal to včera v rozhlasovém rozhovoru najevo předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker.

Juncker připomněl, že „vylepšená“ verze amerických sankcí měla brát zřetel na obavy Evropanů, nicméně si unie vyhrazuje právo na odvetu v příštích dnech, pokud se ukáže, že praktické uplatňování sankcí poškozuje hospodářské zájmy společenství.

„Jsme připraveni. Musíme hájit naše ekonomické zájmy vůči Spojeným státům a uděláme to,“ řekl Juncker podle agentury Reuters. Za klíčovou považuje koordinaci s USA, aby zajistila účinnost sankcí, vyhlášených proti Rusku kvůli anexi Krymu a ruské roli v ukrajinském konfliktu.

Americký prezident Donald Trump podepsal zákon o nových protiruských sankcích, které už dřív schválily velkou většinou hlasů obě komory Kongresu. Trump měl ústavní právo zákon o sankcích vetovat, ale v Senátu a Sněmovně reprezentantů by podle všeho jeho veto přehlasovaly potřebné dvě třetiny poslanců a senátorů.

Sankce, které mimo jiné postihují ruský energetický sektor, jsou reakcí na údajné ruské vměšování do loňských prezidentských voleb v USA. Trump ruský vliv na volby popírá. Z Evropy zaznívaly výhrady, že nové americké sankce ohrožují i spolupráci EU s Ruskem v energetice, kupříkladu i při údržbě a opravách plynovodů, které dopravují ruský plyn tranzitem přes Ukrajinu, jak připomněla agentura DPA.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek