Rúhání vyzval EU k ochraně jaderné dohody před Trumpem

07.08.2017
Euroskop, čtk

Íránský prezident Hasan Rúhání, který byl do čela země zvolen v květnu, v sobotu složil přísahu v parlamentu. Slavnostního aktu se zúčastnila také šéfka diplomacie Evropské unie Federica Mogheriniová. Její přítomnosti využili prezident i ministr zahraničí k apelu na EU, aby bránila dohodu o íránském jaderném programu z roku 2015 před údajným záměrem amerického prezidenta Donalda Trumpa přimět Teherán k jejímu vypovězení.

Při setkání s šéfkou unijní diplomacie Mogheriniovou Rúhání vyzval EU k ochraně jaderné dohody šesti mocností s Teheránem o íránském jaderném programu. „Všechny strany dlouho a tvrdě pracovaly na tom, aby bylo této dohody dosaženo…proto by se mělo také udělat všechno na její ochranu,“ řekl Rúhání Mogheriniové.

Její resortní kolega Mohammad Džavád Zaríf využil podle agentury AFP přítomnosti Mogheriniové v Teheránu ke kritice pozice Francie, Británie a Německa, které odsoudily raketový test provedený Íránem 27. července. Zatímco podle Teheránu šlo o zkoušku rakety s cílem vynést na oběžnou dráhu satelit, Washington test označil za provokaci a porušení ducha dohody o omezení íránského jaderného programu výměnou za zrušení protiíránských sankcí.

USA krátce poté přijaly zákon o nových sankcích vůči Teheránu a spolu s Francií, Británií a Německem vyzvaly k reakci Radu bezpečnosti OSN.

Zaríf v sobotu podle webu ministerstva zahraničí varoval, že americký prezident Donald Trump chce torpédovat dohodu z roku 2015 a svalit za to vinu na Írán. „To je to, co má Trump v úmyslu, a EU musí být proto v dané věci velmi obezřetná,“ citovala Zarífa agentura DPA.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek