Pozorovatelská mise EU: Volby v Keni nebyly zmanipulovány

10.08.2017
Euroskop, čtk

Pozorovatelé Evropské unie nezaznamenali žádné hromadné nebo lokální manipulace při úterních parlamentních a prezidentských volbách v Keni. Řekla to dnes šéfka pozorovatelské mise Marietje Schaakeová. Dodala, že regulérnost sčítání hlasů vyhodnotí pozorovatelé až ve své závěrečné zprávě. Keňská opozice přitom od středy tvrdí, že databázi volební komise napadli hackeři a upravili výsledky ve prospěch současné hlavy státu Uhurua Kenyatty.

Komise ale ve středu popřela, že by do jejích počítačů pronikl někdo nepovolaný. Podle agentury AP ale zatím nesdělila, kdy oznámí konečné výsledky. Podle předběžné bilance jasně vede prezident Kenyatta před lídrem opozice Railou Odingou. Sečteno je již 97,5 procenta volebních okrsků.

Přestože Odinga vyzval své stoupence k zachování klidu, na několika místech země ve středu propukly nepokoje. Ve slumu v metropoli Nairobi zastřelila policie nejméně dvě osoby. Na jihovýchodě země strážníci podle agentury AFP zabili dva lidi, kteří napadli volební komisaře sčítající hlasy.

Volby v Keni jsou ostře sledované, protože jim předcházely násilnosti a panují obavy z vývoje podobného tomu z roku 2007. Tehdy nepokoje po volbách přerostly v etnické čistky a připravily o život na 1100 osob. Stabilita v Keni je důležitá i z mezinárodního hlediska, neboť zde sídlí pobočky několika humanitárních organizací působících v okolních státech.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek