EU po kroku OSN rozšířila sankce proti Severní Koreji

10.08.2017
Euroskop, čtk

Evropská unie rozšířila sankce proti Severní Koreji. Navazuje tak na rozhodnutí Rady bezpečnosti OSN o zpřísnění opatření proti KLDR kvůli dalším raketovým testům této asijské země. Rada EU dnes na svých internetových stránkách uvedla, že na sankční seznamy přidala devět činitelů režimu a čtyři organizace, včetně severokorejské banky pro zahraniční obchod. Brusel uvedl, že sankce se už dotýkají celkem 62 lidí a 50 organizací.

Rada bezpečnosti OSN 5. srpna jednomyslně schválila návrh Spojených států na uvalení nových přísných sankcí vůči KLDR kvůli dvěma raketovým testům z poslední doby. Na základě dosud nejtvrdších sankcí může Pchjongjang přijít zhruba o třetinu svých ročních příjmů z vývozu. OSN tak chce Severní Koreu vystavit silnějším tlaku. Odborníci ale pochybují, zda se tak podaří přimět Pchjongjang, aby ustoupil.

Poslední rezoluce počítá se sankcemi na vývoz uhlí, železa, železné rudy, olova, ryb a mořských plodů. Příjmy z jejich vývozu přinášejí severokorejskému režimu asi jednu miliardu dolarů (22 miliard Kč) ročně, to je třetinu celkových ročních příjmů z vývozu. Zakazuje také státům vydávat nová vstupní a pracovní povolení Severokorejcům, což je dalším zdrojem peněz pro režim severokorejského vůdce Kim Čong-una.

Rezoluce také zakazuje zakládání jakýchkoli nových společných podniků se severokorejskými firmami a zahraniční investice do již existujících společných podniků.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek