EU odsoudila raketový test KLDR

30.08.2017
Euroskop, čtk

Šéfka evropské diplomacie Federica Mogheriniová v úterý ostře odsoudila nejnovější severokorejský test rakety středního doletu schopné nést jadernou nálož, která v noci na úterý přeletěla Japonsko a dopadla do Tichého oceánu. Mogheriniová rovněž vyjádřila podporu výzvě USA, Japonska a Jižní Koreje, které požádaly o svolání mimořádné schůzky Rady bezpečnosti OSN.

„Tyto kroky představují jasné porušení mezinárodních závazků KLDR, které byly stanoveny několika rezolucemi RB OSN, a představují vážnou hrozbu pro mezinárodní mír a bezpečnost,“ uvedla šéfka unijní diplomacie k nové raketové zkoušce. Mogheriniová apelovala na Severní Koreu, aby „upustila od jakýchkoli dalších provokativních akcí, jež by mohly dále zvýšit regionální a globální napětí“.

Evropská unie „plně podporuje výzvy k mimořádnému zasedání Rady bezpečnosti“. „Je klíčové, aby mezinárodní společenství bylo tváří v tvář této hrozbě jednotné,“ konstatovala Mogheriniová, podle níž Evropská unie, která již v minulosti uvalila na KLDR množství sankcí, nyní zváží adekvátní reakci na nový severokorejský raketový test.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek