Dohoda o přidružení Ukrajiny k EU plně vstoupila v platnost

04.09.2017
Euroskop, čtk

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker uvítal, že dohoda mezi Evropskou unií a Ukrajinou o přidružení vstoupila v pátek v plném rozsahu v platnost. A to navzdory snahám Ruska ji zhatit. Juncker to označil za svátek pro celou Evropu, zatímco ukrajinský prezident Petro Porošenko označil pátek za den, který vstoupí do dějin silné a nezávislé Ukrajiny.

„Odhodlanost je ctnost. Dnes, nehledě na všechny překážky, jsme to dokázali. Vstupem asociační dohody s Ukrajinou v platnost plní EU sliby dané ukrajinským přátelům,“ poznamenal Juncker a poděkoval všem, kdo se snaží změnit Ukrajinu k lepšímu a politicky, ekonomicky a hodnotově ji přiblížit k EU.

Valná část dohody platí od listopadu 2014, ekonomická část od loňského Nového roku. Porošenko ocenil, že za šest měsíců letošního roku obchod s EU vzrostl o 22 procent a že na Unii připadají téměř dvě pětiny ukrajinského obchodu.

Ukrajina do EU vyváží hlavně zemědělské a potravinářské výrobky, poznamenala ukrajinská redakce BBC a dodala, že na Rusko připadá 14 procent ukrajinského exportu, což nelze srovnat s „předválečnými“ čísly, tedy před konfliktem na východě Ukrajiny.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek