EK: Ukončení vstupních jednání s Tureckem je na zemích EU

04.09.2017
Euroskop, čtk

Rozhodnutí o zastavení přístupových jednání s Tureckem je na členských zemích Evropské unie, připomněl dnes mluvčí Evropské komise Margaritis Schinas. V reakci na nedělní předvolební televizní debatu německé kancléřky Angely Merkelové a jejího vyzyvatele Martina Schulze také řekl, že Turecko nyní dělá „obří kroky pryč od Evropy“.

Schinas tak ocitoval týden staré vyjádření předsedy Evropské komise Jeana-Claudea Junckera před diplomaty EU. „Rád bych, aby občané Turecka pochopili, že je to jejich stávající vláda, která Turecku znemožňuje vstup do EU,“ připomněl mluvčí Junckerova slova.

Podle Schinase je velmi pravděpodobné, že se předseda Evropské komise Juncker bude vztahům s Tureckem věnovat 13. září ve svém projevu o stavu EU před Evropským parlamentem. Už tuto středu komise plánuje zveřejnit další pravidelnou zprávu o plnění dohody s Tureckem, která loni výrazně omezila migrační tlak na takzvané balkánské trase.

Téma tureckých přístupových jednání, jejichž obnova loni souvisela právě s dohodou o migraci, se výrazně objevilo v neděli, v německé předvolební televizní diskusi. Kancléřka Merkelová v ní konstatovala, že Ankara prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana se velkou rychlostí vzdaluje od demokratických zvyklostí. Nikdy prý nebyla pro to, aby země vstoupila do EU, a rozhovory podle ní nyní prakticky nepostupují. Někdejší předseda europarlamentu Schulz v debatě rovnou vyzval k ukončení jednání.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek