EU bude prosazovat omezení obchodu s mučicími prostředky

07.09.2017
Euroskop, čtk

Evropská unie bude spolu s Argentinou a Mongolskem iniciovat celosvětovou Alianci za obchod bez mučení. Očekává, že se k ní přihlásí desítky zemí, které tak vyjádří souhlas mimo jiné s přijetím opatření k omezení vývozu zboží používaného k mučení nebo výkonu trestu smrti. Iniciativu dnes představila komisařka EU pro obchod Cecilia Malmströmová.

Světové obchodní spojenectví proti mučení bude formálně zahájeno 18. září během zasedání Valného shromáždění OSN v New Yorku a EU očekává, že se k němu hned při spuštění připojí na 50 zemí ze všech částí světa. Aliance by se pak prý mohla stát základem pro širší spolupráci v OSN v tomto úsilí.

Mezinárodní právo sice mučení zakazuje, ale s nástroji mučení a bolesti se stále obchoduje. Patří k nim obušky s kovovými hroty, pásy aplikující elektrické šoky, nástroje, které uchopují lidi v pase nebo v oblasti končetin a zároveň je podrobují elektrickým šokům, chemické látky používané při popravách lidí a systémy vynucené injekční aplikace, které s nimi souvisejí, uvedla dnes Evropská komise.

Přísné předpisy zatím platí pouze v Evropě

Země, které se k iniciativě přihlásí, vyjádří souhlas s přijetím opatření na kontrolu a omezení vývozu tohoto zboží. Celním orgánům k tomu mají jednotlivé země poskytnout vhodné nástroje, mají sledovat obchodní toky, vyměňovat si informací nebo poskytovat technickou pomoc při vytváření a provádění příslušných právních předpisů.

Přísné právní předpisy EU o obchodování se zbožím používaným k mučení nebo při výkonu trestu smrti podle Komise už přinášejí výsledky, ale problém je, že platí pouze v Evropě a výrobci tohoto zboží a obchodníci s ním se snaží předpisy EU obcházet.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek