EU prodloužila sankce kvůli Ukrajině

15.09.2017
Euroskop, čtk

Evropská unie ve čtvrtek o dalších šest měsíců prodloužila sankce vůči 149 ruským a ukrajinským jedincům a 38 právnickým osobám spojeným s narušováním ukrajinské územní celistvosti. Potvrdila také zpřísněné sankce vůči Severní Koreji, které nedávno schválila Rada bezpečnosti OSN.

Rada EU, která zastupuje 28 členských států, v prohlášení uvedla, že režim sankcí se nezměnil. Z „černé listiny“ ale podle ní byly vyškrtnuty čtyři osoby, které zemřely.

Sankce, spočívající ve zmrazení majetku a zákazu cestování, jsou součástí opatření, jimiž unie v roce 2014 reagovala na ruskou anexi poloostrova Krym a na dění na východě Ukrajiny. Kromě těchto individuálních sankcí uvalila EU na Rusko kvůli postupu v ukrajinské krizi především hospodářské sankce.

Rada EU ve čtvrtek také v souladu s rezolucí OSN potvrdila přísnější opatření vůči severokorejskému režimu kvůli jeho raketovým a jaderným testům. Sankce mimo jiné zakazují export druhé největší severokorejské vývozní položky, textilu, omezují dovoz ropy a zakazují vydávání nových pracovních povolení pro občany KLDR.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek