EU: Před dalšími kroky okolo Íránu by měly USA zvážit dopady

16.10.2017
Euroskop, čtk

Před tím, než učiní další kroky v souvislosti s íránskou nukleární dohodou, měly by Spojené státy uvážit jejich důsledky nejen pro vlastní bezpečnost, ale i pro bezpečnost svých partnerů i regionu. Ve společném prohlášení to dnes uvedli ministři zahraničí zemí Evropské unie, kteří jasně vyzvali Washington, aby od dohody neustupoval.

Trump minulý týden oznámil, že už nehodlá každých 90 dnů informovat Kongres, zda Írán dohodu respektuje. Kongres tak má nyní 60 dnů na to, aby znovu zavedl sankce, které jaderná smlouva pozastavuje. Může ale také například rozhodnout o změně zákona, který americký podíl na sankcích upravuje. Podle Trumpa je smlouva jednostranná a jednou z nejhorších, na jaké se USA podílely, americký podpis pod ní ale zatím odvolán nebyl.

Dnešní společné prohlášení šéfů diplomacií unijních zemí zdůrazňuje, že dohoda je výsledkem dvanáctiletého diplomatického úsilí, představuje klíčový prvek mezinárodní architektury nešíření jaderných zbraní a je zásadní pro bezpečnost oblasti.

Dohoda umožňuje dialog s Teheránem

„Její úspěšné uplatňování nadále zajišťuje, že íránský jaderný program zůstává výhradně mírový,“ stojí v dokumentu, se kterým novináře seznámila šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová. Na počátku listopadu chce o situaci jednat ve Washingtonu. „Rozumíme (domácí americké) politice okolo toho celého, ale není na nás do této dynamiky vstupovat. Pro nás je zásadní, aby byly zohledněny evropské bezpečnostní zájmy,“ vysvětlila.

Pro EU je dohoda nejen otázkou bezpečnosti, ale také umožňuje existenci otevřených komunikačních kanálů s Teheránem. Unie totiž dnes připomněla, že zrušení sankčních opatření souvisejících s nukleární problematikou mělo pozitivní dopad na obchod a hospodářské vztahy s Íránem. „Posiluje to spolupráci a umožňuje pokračující dialog,“ upozornila Unie.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek