EU zavedla totální investiční bojkot KLDR

17.10.2017
Euroskop, čtk

Evropská unie v pondělí s okamžitou platností rozšířila své sankce proti KLDR, které jsou reakcí na pokračující vývoj severokorejských jaderných a raketových zbraní. Nová opatření zahrnují úplný zákaz jakýchkoli investic, úplný zákaz prodeje ropy a ropných produktů do KLDR a omezení finančních převodů.

Podle šéfky unijní diplomacie Federiky Mogheriniové evropská opatření doplňují sankce OSN. „Opatření, která jsme dnes schválili, začínají platit okamžitě, ode dneška,“ upozornila Mogheriniová. EU a členské země podle ní také společně vyzvaly další státy, například v Africe a Asii, aby se skutečně řídily rezolucemi OSN.

Pondělní rozhodnutí dostává ekonomický a diplomatický tlak na Severní Koreu na maximální úroveň, uvedla šéfka diplomacie EU. „KLDR je země, vůči které má EU ta nejtvrdší opatření, nejtvrdší režim na světě,“ poznamenala Mogheriniová. Cílem je podle ní dostat Pchjongjang k diplomatickým jednáním, která nyní neexistují. „Ze zkušenosti víme, že diplomatický a hospodářský tlak může takový prostor otevřít. Doufáme, že v blízké budoucnosti tak zapůsobí i naše opatření,“ dodala.

EU zpřísnila dřívější sankce OSN

Ministři zahraničí EU se na pondělním zasedání v Lucemburku rovněž dohodli, že s výjimkou uprchlíků neprodlouží pracovní povolení pro státní příslušníky KLDR, kteří se nacházejí na jejich území. Sankce, vyhlášené dříve proti jednotlivcům a firmám z KLDR, se navíc rozšíří o další tři osoby a šest firem. Celkový počet Severokorejců postižených sankcemi EU se tak zvýšil na 41 a firem na deset.

Nové evropské sankce jdou za rámec sankcí, které už dřív v několika krocích vyhlásila Rada bezpečnosti OSN. Sankce světové organizace doplňují a zpřísňují. Ministři zahraničí v prohlášení EU uvedli, že budou důsledné provádění všech rezolucí OSN aktivně podporovat.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek