Dohoda o ochraně dat mezi EU a USA prošla první kontrolou

18.10.2017
Euroskop, čtk

Dohoda označovaná jako Štít EU-USA na ochranu soukromí funguje po prvním roce dobře, uvedla ve své dnešní zprávě Evropská komise (EK). Stále je však podle ní co zlepšovat. Cílem dohody je chránit osobní údaje osob v EU předávané společnostem v USA ke komerčním účelům.

Zpráva je úlevou pro více než 2400 společností, které se připojily k programu, včetně firem Google, Facebook a Microsoft. Zejména proto, že dohodu již napadli u soudu aktivisté zabývající se ochranou soukromí, poznamenala agentura Reuters.

Komise uskutečnila první roční revizi dohody v září, aby se ujistila, že Spojené státy plní své sliby, že budou lépe chránit data o evropských občanech při jejich přesunu přes Atlantik. Podle zprávy štít zajišťuje odpovídající úroveň ochrany. Komise ale požádala Washington, aby zlepšil některé postupy, byl aktivnější při sledování, jak firmy dohodu dodržují a také posílil ochranu soukromí v rámci kontroverzní části zákona o zabezpečování informací o činnostech cizí moci (FISA).

Komise rovněž vyzvala Spojené státy, aby pro štít na ochranu soukromí jmenovaly ombudsmana, který má vyřizovat stížnosti občanů EU na špehování z USA, a obsadily zbývající posty ve Výboru pro dohled nad respektováním soukromí a občanských svobod.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek